NL
FR
Ensemble Cannamella


 

 

Programma’s kunnen ook op aanvraag gecreëerd worden.

 

Haendel in the pocket

Barokmuziek in zakformaat

In de tijd van Haendel werden heel wat aria’s en grote orkestwerken uitgegeven in de vorm van arrangementen voor kleine bezetting. Muziekliefhebbers konden de grote concertzalen niet altijd bereiken en wisten op die manier veelbesproken ‘hits’ te vinden bij Londonse uitgevers. Het ensemble Cannamella brengt deze historische muziekpraktijk weer tot leven met transcripties voor klavier, solo zangers en instrumentisten van grote operawerken en instrumentaal repertoire van o.a. Georg Friedrich HAENDEL, Nicola PORPORA en William BABELL.

Verschillende bezettingen vanaf 2 muzikanten

 

Het geheimzinnig almanakje

Muziekjes, Raedtsels en Curieuze Historien uit het jaar 1750

In een heel klein boekje, een toevallig op de kop getikt Brussels almanakje uit het jaar 1750, komt het alledaagse leven van onze 18de eeuwse voorouders op een uiterst ludieke wijze terug tot leven. Kortverhalen, geschiedbeschrijvingen , scabreuze raadseltjes, advertenties van de plaatselijke oorarts en informatie over de graanprijzen en de openingsuren van de stadspoorten wisselen af met allerhande liedekens. Muziek en informatie, recht uit het leven gegrepen, wordt gebracht aan de hand van boeiende vertellingen, liedjes en muziek van Willem DE FESCH en FIOCCO.

Verteller + 3 muzikanten

 

Ortus de Polonia

Poolse muziek uit de 16de en 17de eeuw

In de 16de eeuw was Krakau een belangrijk stad voor het muzikale leven. De koninklijke kapel bestond uit zangers en instrumentalisten afkomstig uit Polen, maar ook uit Italië, de Nederlanden, Duitsland en Hongarije. Polyfonie en instrumentale muziek van componisten zoals  Jerzy LIBAN, Waclaw z SZAMOTUL en Mikolaj z CHRZANOWA bleven bewaard in orgeltabulaturen. In de 17de eeuw reisden tal van Poolse muzikanten naar West-Europa en kwamen met een nieuwe muziekstijl terug. Zo speelt  Cannamella canzones, fantasia’s  en sonates in Venetiaanse stijl van Marcin MIELCZEWSKI, Adam JARZEBSKI, Nicolao ZIELENSKI en Aldebrando SUBISSATI, aangevuld met latere werken van componisten werkzaam of geïnspireerd door Polen zoals Georg Philipp TELEMANN en Johann Valentin MEDER.

4 of 5 muzikanten

 

Blomhofken van Cupido

Lief en leed in de Brusselse liederen uit de 17de eeuw
Naar de cd ‘Ik ben getrouwd met een kwaaie Griet’

Cupido’s plagerijen, minne-klaghten, kluchtlietjes en processieliedekens … Onze voorouders bezongen deze kleurrijke muziektafereeltje op vermakelijke momenten in de kroeg, op het werk of gewoon gezellig thuis, onder familie en vrienden. Deze favoriete melodietjes werden, samen met mooie gedichten, uitgegeven in de vorm van kleine zakboekjes zoals het Brusselschen Blom-Hof van Cupido (1641), Den eerelycken pluck-voghel (Brussel, 1677) en Het citherken van Jesus (Brussel, 1670). Het ensemble Cannamella brengt deze Brusselse vertelsels en klinkdichten weer tot leven, afgewisseld met deuntjes van weleer.

Verschillende bezettingen vanaf 3 muzikanten

 

La Primavera

Muziektaferelen uit de Italiaanse Renaissance

Het ensemble Cannamella brengt u terug naar de Noord-Italiaanse hoven rond 1500. De Gonzaga’s in Mantua, de familie d’Este in Ferrare, de Florentijnse Medici’s en de Sforza’s in Milaan stonden bekend als grote kunstliefhebbers. Adembenemende schilderijen van Sandro Botticelli en Leonardo da Vinci, prachtige fresco’s, verfijnde sieraden, alsnog afbeeldingen van gesofisticeerde tuinen en palazzo’s zijn stille getuigen van deze magische periode uit de geschiedenis. Wereldlijke liederen over de tranen en zachtheid der liefde wisselen af met vrije instrumentale stukken en dansen zoals de pavane, de piva en de saltarello. Zachte luiten en blokfluiten concurreren met de luide instrumenten (schalmeien en percussie) van de ‘Piffari’ in stukken van TROMBONCINO, BOSSINIENSIS en DALZA.

5 muzikanten

 

Concerti da Camera

Concerto’s van Vivaldi, Scarlatti, Telemann, Corelli, Haendel

Het barokke Europa was rijk aan concerto’s voor klein ensemble. Het ensemble Cannamella maakte een mooie selectie uit dit concertorepertoire, afgewisseld met sonates en solo’s en brengt  u zo terug naar de betoverende uitvoeringen in paleizen en theaterzalen van de 18de eeuw.

5 of 6 muzikanten (concerto’s)

2 of 3 muzikanten (sonates)
 

La Tortorella

Cantates, concerto’s en sonates uit Napels

Giuseppe PORSILE, Allessandro SCARLATTI, Giuseppe Antonio ALDROVANDINI en Francesco MANCINI wisten op meesterlijke wijze ‘La Tortorella’ en andere lieflijke vogeltjes uit hun muzikale pen te toveren. Kleine kamercantates, gecomponeerd voor solostem en basso continuo, worden gekleurd met obligate instrumenten zoals de blokfluit, barokhobo, viool of cello. Het ensemble Cannamella koos enkele pareltjes uit deze Napolitaanse barokliteratuur, afgewisseld met  sonates en concerto’s van Francesco BARBELLA en Francesco DURANTE; evenals klavierstukken van Domenico SCARLATTI.

4 tot 7 muzikanten

 

The Vision of Delight

Maskes en Ayres

The Vision of Delight laat zich inspireren door de favoriete spektakels van de Engelse hovelingen in de 16de en 17de eeuw : de Maskes. Deze feestelijkheden voor en door het hof, verwant aan de Italiaanse intermedii en de Franse ballet de cour, brachten een snuifje magie en propaganda aan alle soorten evenementen. In prachtige decors en kostuums, wisselden verschillende vormen van kunst (muziek, theater, dans, zang et poëzie) elkaar af. Antimaskes en hoofdmaskes volgden elkaar op, ingeleid door gezongen passages. Het ensemble Cannamella speelt voor u Ayres, Divisions, Catches, Maskes et andere dansen van componisten zoals Giles FARNABY, Henry PURCELL, Tobias HUME, William BRADE en J. DOWLAND. Ernstige, maar ook volkse melodieën, katapulteren u in de tijd; terwijl heksen en nymfen, liefde en strijd, u meenemen naar de wereld van het imaginaire.

5 of 6 muzikanten

 

Cantiones Natalitiae

Een 17de eeuwse kerst in Antwerpen en Brussel

Ontdek de zachtheid van de Cantiones Natalitiae ! Kerstliederen gedrukt en uitgegeven door Petrus Phalesius (ca. 1550-1629) en zijn dochters Magdalena en Maria met als componisten Johannes BERCKELAERS, Petrus HURTADO, Guilielmus MESSAUS en Godefridus BUSSÉ. Antwerpen was een kosmopolitische stad. Er heerste een grote openheid  voor muziek en muzikanten uit andere Europese landen. Daarom wordt deze Nederlandstalige kerstmuziek afgewisseld met Italiaanse en Engelse werken van Francesca CACCINI, G.B. RICCIO en William BYRD. In dit programma weerklinken fluiten, luiten, viool, gamba en het klavecimbel. Herders en engelen bezingen de komst van het goddelijk kind en wekken kleine muzikale taferelen op uit de tijd van P. P. Rubens en A. Van Dyck.

6 muzikanten